Študijsko soustvarjanje v Braganci na Portugalskem - MLC

Študijsko soustvarjanje v Braganci na Portugalskem

Inštitut za politehnične znanosti Braganca je v študijskem letu 2022/23 organiziral Erasmus+ kombinirani intenzivni program (KIP) “Napredno raziskovanje čustvene inteligentnosti – od metodološke analize do znanstvenega pisanja”.  Partnerja programa sta Malteška univerza ter MLC Ljubljana. 

Erasmus+ Logo

Program je potekal v prvem semestru, udeležilo se ga je 30 študentov iz 9 držav: Norveška, Finska, Francija, Nemčija, Češka, Malta, Brazilija, Portugalska in Španija. V programu je sodelovalo 7 profesorjev, le ti so prišli iz Portugalske, Češke, Malte in Slovenije.

Zaključni teden programa je potekal na sedežu gostitelja na Inštitutu za politehnične znanosti Braganca, od 16. do 20. januarja 2023, ki sem se ga udeležila v okviru Erasmus+ izmenjave za pedagoške delavce.

Photo 2023 01 20 09 05 47

Čustveno-inteligentna komunikacija ne pozna meja

Za študente sem pripravila  8 urno delavnico o Čustveno-inteligentni komunikaciji, kjer smo v prvem delu predstavili osnovne predpostavke čustveno-inteligentne komunikacije  skozi prizmo osebne energije,  v drugem delu pa izdatno prakticirali izbrane tehnike čustveno inteligentne komunikacije.  Študentje smo se zelo lepo ujeli in ob reševanju povsem praktičnih vprašanj hitro premagali tudi kulturne bariere. Študent iz Malte je zastavil vprašanje ali je iz stališča čustveno-inteligentne komunikacije dovoljeno nekomu reči, da je prijazen, še zlasti ženski? Iz stališča kulturne raznolikosti smo se problema lotili nadvse praktično in udeležence iz vseh 9 držav vprašali, kako se počutijo ob tej izjavi. Vsi so v en glas zatrdili, da zelo prijetno, seveda ob predpostavki, da je izjava iskrena in avtentična.  Delavnico smo  sklenili s spoznanjem, da čustveno-inteligentna komunikacija ne pozna meja, uporaba njenih temeljnih načel odpira vrata prav povsod.

Photo 2023 01 20 09 05 44 2

Braganca, mesto prijaznih in ustrežljivih ljudi

S svojim pedagoškim prispevkom sem bila zelo zadovoljna, prav tako pa me je očaralo samo mesto Braganca. Le to je od letališča Porto, obmorskega mesta in prvega portugalskega pristaniška ob  Atlantiku, oddaljeno 200 km proti severu.

Img 1597

Ulična umetnost v Portu

Pot me je vodila po številnih viaduktih in mostovih, katerih arhitekturna dovršenost jemlje dih, največji čar poti pa je pogled na številne oljčne nasade, ki jim kar ni videti konca. Sever Portugalske je tudi dežela plutovca, zato tam najdete številne  izdelke iz plute; poleg zamaškov in talnih oblog tudi nakit, galanterijio kot so denarnice, pasovi, torbice…

Img 1240

Img 1251

Braganca spada med manjša  mesta, ki šteje približno 36.000 prebivalcev, razteza pa se na 1172 km2 na nadmorski višini 674 metrov (približno kot Šmarna Gora v Ljubljani). Več kot 60% ljudi je zaposlenih v terciarnem sektorju, v gostinstvu in hotelirstvu. Inštitut za politehnične znanosti je poleg mestne bolnišnice največja javna institucija v Braganci. Na njemu se usposablja preko 14.000 študentov. Mesto krasijo številni majhni (hišni) hoteli in restavracije, le te se večinoma odprejo šele po 19. uri.  Na mestnem hribu se dviguje grad, kjer si je moč ogledati zgodovinski vojaški muzej, kjer hranijo orožje od prazgodovinske dobe pa vse do zaključka druge svetovne vojne.

Ljudje so izjemno prijazni in ti pomagajo na vsakem koraku. Angleško govorijo večinoma tisti, ki so zaposleni v turizmu, v trgovinah pa bodo z vami praviloma komunicirali v portugalščini, celo prej v nemščini kot angleščini. Tudi to navsezadnje daje čar Braganci, kjer si lahko celo pričaraš razkošni občutek, da se je čas nekoliko ustavil.

Trije dnevi mojega pedagoškega obiska v Braganci so hitro minili in že se je bilo treba odpotovati nazaj do letališča v Portu, drugem največjem portugalskem mestu. Vsekakor se splača dan ali dva vzeti čas tudi za spoznavanje tega starodavnega mesta, ki ga krasijo številni mostovi, med njimi tudi Eifflov most, ki povezujejo rečna bregova reke Douro, kjer so v še bližnji preteklosti prevažalo sode vina portovec, po čemer je Porto tudi najbolj znan.

Progam se bo nadajleval/ponovil tudi v prihodnjem študijskem letu, udeležijo pa se ga lahko tako profesorji kot tudi študenti. Glede na mojo izkušnjo ga z vseljem priporočam.


Img 1271

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis