Zadnje marčevsko gostujoče predavanje »Pogodbe med zakoncema« v izvedbi dr. Nane Weber - MLC

Zadnje marčevsko gostujoče predavanje »Pogodbe med zakoncema« v izvedbi dr. Nane Weber

V sredo, 30. marca smo na MLC Ljubljana v okviru gostujočih predavanj prisluhnili zanimivi temi z naslovom »Pogodbe med zakoncema«, ki jo je predstavila naša kolegica, doc. dr. Nana Weber, odvetnica in mediatorka. Zakonca in zunajzakonska partnerja lahko sklepata med seboj vse pravne posle, ki jih lahko sklepata tudi z drugimi osebami, ter na tej podlagi ustanavljata pravice in obveznosti. Pogodbe morajo biti sklenjene v obliki notarskega zapisa. Pogosto se v omenjenem razmerju pojavljajo zlasti darilne in t. i. »predporočne pogodbe« in na predavanju smo se podučili o tem, kako jih skleniti in nenazadnje, kako jih prekiniti.

S pogodbo o ureditvi premoženjskopravnih razmerij se zakonca dogovorita o vsebini premoženjskega režima, če želita, da le-ta odstopa od zakonitega. Takšno pogodbo lahko skleneta že pred samo sklenitvijo zakonske zveze, pri čemer bo v tem primeru pogodba pridobila učinke šele s sklenitvijo zakonske zveze.  Lahko pa takšno pogodbo skleneta tudi kadarkoli kasneje, to je v času trajanja zakonske zveze (ali zunajzakonske skupnosti). V tem primeru bo pogodba pričela veljati z dnem sklenitve. Iz tega razloga  izraza »predporočna« in »ženitna« pogodba, ki se v pogovornem jeziku velikokrat uporabljata, pravzaprav nista najbolj ustrezna.

Darilna pogodba med zakoncema pa je pogodba, s katero se eden izmed zakoncev (darovalec) zaveže na drugega zakonca (obdarjenca) neodplačno prenesti lastninsko ali drugo pravico ali na drugačen način v breme svojega premoženja obogatiti obdarjenca, obdarjenec pa izjavi, da se s tem strinja.

Ogledali smo si tudi nekatere primere iz aktualne sodne prakse s tega področja.

Predavateljici, doc. dr. Nani Weber se zahvaljujemo za tokratno gostovanje na MLC Ljubljana!

Zakon1

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis