Moje gostovanje v Sieni, Toskana (mag. Boštjan J. Turk) - MLC

Moje gostovanje v Sieni, Toskana (mag. Boštjan J. Turk)

Konec oktobra se je naš predavatelj viš. pred. mag. Boštjan J. Turk odpravil na Erasmus+ mobilnost za poučevanje v sosednjo Italijo, natančneje na Univerzo v Sieni.

 

         

Svojo izkušnjo je slikovito delil z nami.

—————————————-

Med 24. in 27. oktobrom 2023 sem v okviru programa mobilnosti Erasmus+ obiskal zgodovinsko Sieno v osrčju Italijanske Toskane. Siena je sicer manjše mesto, v katerem živi okrog 55.000 prebivalcev, ki leži 67 kilometrov južneje od Firenc.

Unesco je zgodovinsko središče Siene uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Znana je po svoji umetnosti, kulinariki, srednjeveški mestni krajini in bogatem akademskem življenju. Je tudi prizorišče znamenite konjske dirke Palio, ki poteka dvakrat letno.

V Sieni je tudi sedež banke Monte dei Paschi di Siena, najstarejše še obstoječe banke na svetu, ki je tudi tretja največja banka v Italiji.

Siena Uni 2

Univerza v Sieni

Univerza v Sieni je ena izmed najstarejših tako v Italiji, kot tudi na svetu, ustanovljena je bila že pred 783 leti, natančneje leta 1240. Letos jo obiskuje približno 20.000 študentov.

V okviru univerze delujejo številne fakultete, med drugim ekonomska fakulteta, fakulteta za farmacijo, fakulteta za umetnosti in humanizem (v Arezzu), medicinska fakulteta, fakulteta za matematiko in fiziko, fakulteta za politične študije in pravna fakulteta, ki izvaja študij na prvi in drugi stopnji. Prav tako izvaja tudi magistrski in doktorski študij.

Univerza v Sieni je izjemno dobro vpeta v mednarodno okolje, saj sodeluje s kar 315 evropskimi univerzami na področju projekta Erasmus, poleg tega je podelila 300 Erasmus štipendij za študente iz tujine, sklenjenih pa ima kar 239 pogodb o sodelovanju na področju znanstvenega raziskovanja, med drugim z univerzami iz ZDA, Afrike, Japonske, Latinske Amerike in Vietnama.

Študij prava ima v Sieni svoje korenine že v trinajstem stoletju in je vedno veljal za enega izmed prestižnejših v okviru same univerze. Pravna fakulteta v Sieni se že nekaj let uvršča na sam vrh seznama »CENSIS« (gre za italijanski center za študije, ki dajejo velik pomen socialnemu kapitalu) in daje velik pomen tudi mednarodnemu povezovanju.

V okviru Pravne fakultete deluje tudi knjižnica »Legal Circle«, ponos celotne univerze. Ustanovljena leta 1880 se razteza v pet nadstropij s čudovitimi pogledi na Toskansko pokrajino. Vsebuje kar 400.000 knjig, pa tudi revij in periodičnih publikacij.

Siena Pf 3

Pravna fakulteta Siena (zunaj)

Siena Pf 4

Pravna fakulteta Siena (znotraj)

Sam sem predaval na Pravni fakulteti v Sieni. Tema mojega predavanja je bila »Doing business in Slovenia« oziroma »Kako poslovati v Sloveniji«. Moje predavanje je vzbudilo precej pozornosti, še posebej me je prijetno presenetil odziv študentk in študentov, ki so mi postavljali številna vprašanja, predvsem v zvezi z ustanovitvijo podjetja v Sloveniji, glede obdavčitve in glede možnosti subvencioniranja podjetij, ki upoštevajo ekološke standarde.

Navdušeni so bili tudi nad dejstvom, kako raznolika je Slovenija, tako geografsko kot tudi jezikovno, saj ima naša država kar 46 dialektov.

Številni so izrazili tudi interes glede študija na naši fakulteti v okviru programa mobilnosti in mogoče lahko kakšnega izmed njih pričakujemo že v naslednjem študijskem letu.

Siena Pf 5

Med prostim časom sem obiskal staro mestno jedro Siene, ki je polno čudovitih zgodovinskih zgradb, katedral, muzejev in spomenikov. Precej pozornosti sem posvetil predvsem mogočni Palazzi Publico (mestni hiši). Gre za palačo ob Piazzi Del Campo, katere gradnja se je začela že leta 1297, da bi služila kot sedež vlade republike Siena. Zunanjost zgradbe je sicer odličen primer italijanske srednjeveške arhitekture z gotskimi vplivi.

Siena Palazzo 6  Siena Palazzo 7

Palazzo Publico

V Sieni si je absolutno priporočljivo ogledati tudi medičejsko trdnjavo (Fortezza Medicea) in pa Fontano Gaia (Fontana Gaia).

Siena ima sicer tudi veliko prvovrstnih restavracij, kjer ponujajo odlične toskanske specialitete, kot sta denimo Florentinski steak (Bistecca a la Fiorentina) in zelo okusna ribja jed Cacciucco, tu so tudi številne ribje in zelenjavne tržnice, celotno mesto pa preveva značilni italijanski »vibe«, s precej glasnimi, a zelo prijaznimi domačini, številnimi prireditvami na prostem in obveznimi vespami, ki jih tudi tu, tako kot po vsej Italiji, dobesedno mrgoli.

Siena Palazzo 8

Vespe so vsepovsod

Ob koncu sem se odpravil še na Toskansko morje, ki je od Siene oddaljeno le dobro uro vožnje in sicer v kraj Porto Santo Stefano, v pokrajini Maremma, ki slovi po unikatni španski trdnjavi. Mesto za zdaj še ni podleglo masovnemu turizmu in le upamo lahko, da tako ostane tudi v prihodnosti.

Siena Palazzo 9

 


Siena 1

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis