Na Erasmus+ izmenjavi v Izmirju, mestu univerz - MLC

Na Erasmus+ izmenjavi v Izmirju, mestu univerz

Konec septembra se je naša predavateljica doc. dr. Danijela Brečko odpravila na Erasmus+ mobilnost za poučevanje v Turčijo, natančneje na Izmir Katip Celebi University.

Erasmus Eu Emblem Slogan Slo 1024x416        Izmir

 

Svojo izkušnjo je slikovito delila z nami.

——-

Izmir je mesto v Turčiji in je tretje največje mesto v državi, takoj za Istanbulom in Ankaro. Nahaja se na zahodni obali Turčije, ob Egejskem morju. Sredozemsko podnebje z vročimi poletji in blagimi zimami, ga uvršča med priljubljene turistične destinacije skozi vse leto.

Samo mesto Izmir šteje kar preko 5 milijonov prebivalcev, toda zaradi dobro razvitega javnega prevoznega omrežja, vključno z avtobusi, tramvaji in podzemno železnico, v mestu ni pretirane gneče niti zastojev prometu, kot jih lahko doživimo v Ljubljani.

Izmir ima bogato zgodovino, saj sega v obdobje antične Grčije, ko je bilo znano kot Smyrna. Mesto je bilo ustanovljeno v 3. tisočletju pr. n. št. in je bilo eno izmed 12 mest antične Jonske zveze.V antičnih časih je bilo pomembno trgovsko središče s pristaniščem. Še danes je Izmir eno izmed glavnih gospodarskih središč Turčije, znano po trgovini, ladjedelništvu, izvozu in industriji. 99 odstotkov ljudi je muslimanov, čeravo v mestu poleg džamij ne manjka judovskih sinagog ter protestanskih cerkva. Uradni jezik je turščina, angleščino obvlada le peščica ljudi, zato pa toliko bolj spretno posegajo po priročnih digitalnih slovarjih na svojih androidih.

 

1 Izmir Mesto

2 Izmir Ponoči2 Mg 3893

3 Izmir Ponoči 4 Img 3896

Izmir daje poseben poudarek tudi kulturni dediščini in slovi po številnih muzejih, galerijah in kulturnih dogodkih, ki  razkrivajo bogato zgodovino kraja in so večinoma brezplačni za obiskovalce. V Izmirju sem tako prvič naletela tudi na tržnico knjig, ki ima tudi svoje zvezde med pisatelji (kot Hollywood za igralce).

4 Poulična Knjižna Tržnica Img 4035

Izmir je znan tudi po svoji kulinarični ponudbi. Mesto ponuja številne restavracije, kjer lahko okusite tipično turško hrano, kot so kebabi, baklave, pide (turške pice), bogat nabor ribjih jedi in še veliko več. Najlepše restavracije (z zmernimi cenami), se nahajajo na  prelepi obalni promenadi, bolj znani kot Kordon.

Izmir ima kar 26 univerz in številne visokošolske ustanove, zaradi česar je pomembno izobraževalno središče. Intelektualci znajo povedati, da je Izmir  imed vseh turškim mest najmočneje sledi viziji Ataturka, očeta turškega naroda. Tako je v Izmirju opaziti večjo stopnjo emancipacije žensk kot v drugih turških krajih. Ženske imajo pravico do izobrazbe, zaposlitve in sodelujejo v družbenem in političnem življenju. in gradijo uspešne kariere. Večina žensk se oblači zelo proevropsko.

 

Sama sem obiskala  Fakulteto za ekonomske in administrativne vede, ki je del Izmirske univerze Katip Celebi in se razteza na nekdanjem ozemlju ter prostorih tobačne tovarne.

Univerza Izmir Kâtip Celebi, ko jo danes sestavlja 13 fakultet in 1 šola za tuje jezike, je bila ustanovljena leta 2010. Univerza ima znanstveno avtonomijo in je javnopravna oseba, ki je dobila ime po otomanskem znanstveniku iz 17. stoletja, Kâtipu Celebiju in je bila ustanovljena kot četrta državna univerza v Izmirju. Univerza se ponaša tudi z velikim raziskovalnim centrom, ki ga sestavlja kar 16 inštitutov.

5 Rektorat Katip Celebi University

6 Mehmet, Danijela Img 3812

Na univerzi imajo poseben center za Erasmus izmenjave, kjer so me izredno prijazno sprejeli. Na Fakulteti za ekonomske in administrativne vede sem celotnemu akademskemu zboru predstavila projekt Vodenje za dvig organizacijske energije (Leadership for raising Organisational Energy), ki je požel veliko zanimanja tudi v obliki interesa za dolgoročno sodelovanja med fakultetama. Toplo vabijo na izmenjavo tudi študente MLC Ljubljana, ki ji sodobni pridih univerze kot tudi mesta Izmir ne bo pustil ravnodušne.

8 Po Predavavanju Img 4070 1

9 Študentska Pisarna Kcu Img 4054

 

V prostih dnevih sem obiskala še mesto Karabarut, na južni strani polotoka, približno 100 km oddaljeno od središča mesta Izmir, kjer sem si privoščila potapljaško izkušnjo ter mesto Foca z znameniti starodavnimi mlini na veter, ki je od središča mesta Izmir oddaljeno 65 km.

9 Potapljanje Na Čolnu

10 Potapljanje 1

11 Mlin Na Veter Foca Img 3983

 

Vsekakor se v Izmirju splača obiskati tudi Kemeralti bazar s klasičnim orientalskim pridihom, ki kjer se zlahka izgubite v labirintu trgovin in kjer praktično dobite vse, kar se na tem svetu kupiti da.

12 Keremalti Bazar Img 3890

 

Za enodnevni odklop pa priporočam skok v Pamukkale (v turščini pomeni ‘bombažna palača’,), kjer je kalcitna voda ustvarila neresnično pokrajino, sestavljeno iz mineralnih gozdov, okamenelih slapov in niza terasastih bazenov. Konec 2. stoletja pr. n. št. je bilo to termalno zdravilišče  pergamonskih kraljev, imenovano Hierapolis. Resda se Pamukkale nahahajo 230 km izven Izmirja, toda turistčne agencije ponujajo enodnevne izlete za praktično vsak žep.

12 Pamukkale

 

V bližini, slabih 60 km izven mesta je še Efez, starodavno grško mesto iz 10. stoletju pr. n. št. Zgradili so ga atiški in jonski grški kolonisti. Med klasično grško dobo je bilo eno od dvanajstih mest Jonske lige. Mesto je bilo znano po Artemidinem templju (enem od sedmih čudes antičnega sveta) ter Celzovi knjižnici in gledališču, ki je sprejelo kar za 25.000 gledalcev.

14 Efez 2481

Izmir, mesto univerz in še posebej Katip Celebi Univerza vabi tudi vas!

6 Mehmet, Danijela Img 3812

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis