Novosti in aktualna vprašanja javnega naročanja in koncesij v RS - MLC

Novosti in aktualna vprašanja javnega naročanja in koncesij v RS

 

MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana je prva fakulteta v Sloveniji, ki se sistematično ukvarja s področjem javnih naročil in širše z upravnimi pogodbami.

V ta namen je razvila Portal pravnega poznavanja javnega naročanja, kjer lahko vsak preizkusi svoje znanje na tem področju, pred kratkim izdala knjigo Upravne pogodbe in bo v sredo, 12.6.2019 organizirala konferenco z naslovom Novosti in aktualna vprašanja javnega naročanja in koncesij v RS, ki je namenjena odgovornim osebam na strani ponudnikov in naročnikov, ki se ukvarjajo s postopki javnega naročanja oz.  vsem, ki se pri svojem delu srečujejo s konkretnimi vprašanji s področja javnih naročil in koncesij in želijo biti na tekočem z novostmi s tega področja.

 

Namen in predavatelji

V letu 2019 se na področju javnega naročanja pripravlja kar nekaj sprememb, na katere želimo na prihajajoči konferenci opozoriti tako naročnike kot tudi ponudnike.

G. Rudi Medved, minister za javno upravo nam bo v uvodnem nagovoru predstavil novosti, ki jih ministrstvo pripravlja na tem področju:

 • v javni obravnavi se že nahaja Osnutek predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o pravnem  varstvu v postopkih javnega naročanja. S predlogom novele zakona se povečuje učinkovitost pravnega varstva, neodvisnost DKOM in uvaja polno sodno varstvo. Zaradi zagotavljanja večje pravne varnosti in enotnosti odločanja, predlog zakona ureja možnost sprožitve upravnega spora zoper odločitev DKOM;
 • prav tako je Ministrstvo za javno upravo že pripravilo predlog Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o zelenem javnem naročanju;
 • pomembna novost, ki čaka tako naročnike, kot tudi ponudnike konec septembra 2019, je uvedba portala e-Revizija, za katero je MJU na Vlado RS že naslovilo predlog Pravilnika o portalu e-Revizija.

Doc. dr. Aleksij Mužina bo na kratko predstavil pravkar izdano knjigo »Upravne pogodbe«, ki jo bodo udeleženci prejeli na konferenci. V nadaljevanju bo predstavil aktualna vprašanja javnega naročanja s poudarkom na upravnem sporu, podal bo odgovore na dilemo razmejitve med javnim naročilom in koncesijo. V tej zvezi se bo dotaknil tudi novega zakona o koncesijah. Preko testa o poznavanju javnega naročanja, ki ga je pripravila MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana, bo prikazal uporabo MLC portala za izobraževanje s področja javnega naročanja.

Platforma pravnega poznavanja javnega naročanja je nastala kot rezultat istoimenskega projekta v okviru razpisa »Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju – Po kreativni poti do znanja 2017-2020«. V okviru projekta, ki se izvaja v letošnjem letu “Pravno poznavanje javnega naročanja v zdravstvu” se bo platforma nadgradila z odločitvami Državne revizijske komisije s področja javnega naročanja v zdravstvu. Nadgradnja platforme bo predstavljena na konferenci.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

Mag. Marko Žvipelj se bo v svoji predstavitvi osredotočil na vprašanja, ki se tičejo večnih dilem o zakonitosti ravnanja naročnikov pri odstopu od izvedbe javnega naročila ali zavrnitvi vseh ponudb in dopustnih razlogih za izločitev ponudnikov. Posvetil se bo temi o dopolnjevanju ponudb s strani ponudnikov ter pravilnem ravnanju naročnikov v primeru zahtevanih dopolnitev ter obravnaval bistvene upravne elemente javnih naročil.

Mag. Maja Koršič Potočnik se bo v svojem prispevku posvetila spremembam pogodb v luči javnih naročil, problematiki sklepanja aneksov in drugih dovoljenih načinov sprememb pogodb v času njihove veljavnosti, postopkov sprememb in vrednostnih omejitev ter posledicam nedovoljenih sprememb.

Rolando Kresnik iz podjetja Sanolabor, ki je eden od največjih ponudnikov v postopkih javnega naročanja v RS, bo v svojem prispevku predstavil najnovejše odločitve Državne revizijske komisije, ki usmerjajo prakso javnega naročanja. Vsako odločitev bo komentiral in vam na podlagi odločitve DKOM podal usmeritve oz. priporočila o pravilnem ravnanju v posameznih primerih. Na MLC portalu za izobraževanje bo predstavil test o pravnem poznavanju javnega naročanja na področju zdravstva.

Program konference

8.30 – 9.00  Registracija z jutranjo kavo
9.00  Otvoritev konference:
 • nagovor dekan MLC Ljubljana, red. prof. dr. Srečko Devjak
9.15 – 9.45  Nagovor ministra in novosti, ki jih pripravlja RS na področju javnega naročanja in pravnega varstva
 • minister za javno upravo g. Rudi Medved
9.45 – 10.00  Predstavitev knjige »Upravne pogodbe«
 • doc. dr. Aleksij Mužina
10.00 – 10.30  Aktualna vprašanja javnega naročanja
 • upravni spor, pravno varstvo v postopkih koncesij, razmejitev med javnim naročilom in koncesijo,.. preko testa o poznavanju javnega naročanja in prikaz uporabe portala MLC Ljubljana za izobraževanje za javno naročanje – doc. dr. Aleksij Mužina
10.30 – 11.00  Odmor
11.00 – 11.30  Upravno-pravni elementi javnih naročil
 • razlogi za izključitev, kriteriji za izbiro, dopustne oz. nedopustne dopolnitve ponudb, odstop od izvedbe javnega naročila,… – mag. Marko Žvipelj
11.30 – 12.30  Predstavitve novejših odločitev DKOM
 • s komentarji, priporočili ter usmeritvami k boljši izvedbi v povezavi s testom o pravnem poznavanju javnega naročanja na primeru zdravstva – Rolando Kresnik
12.30 – 13.00  Spremembe pogodb v luči javnih naročil, sklepanje aneksov in drugi načini sprememb pogodb
 • mag. Maja Koršič Potočnik
13.00 – 13.30 Pogovor s predavatelji o aktualnih vprašanjih javnega naročanja in koncesij
13.30  Zaključek konference

Termin in lokacija

Brezplačno parkiranje je urejeno!

Kotizacija in prijava

 • 150,00 € (V skladu z 42. členom Zakona o davku na dodano vrednost je cena oproščena plačila DDV).

V kotizacijo je vključena knjiga »Upravne pogodbe«, izročke prispevkov predavateljev, kava in osvežilni napitki ob registraciji in med odmorom.

Dodatna ugodnost pri udeležbi 2 ali več slušateljev iz iste ustanove: 10 % popust za vsakega slušatelja.

Kotizacijo je treba poravnati na TRR SI56 03160 1001270736 (račun prejmete po izvedeni prijavi)

Sklic: 0012062019

Namen: Konferenca MLC – JN

Pisne odjave organizator upošteva, če jih prejme najmanj 3 delovne dni pred začetkom konference.

Dodatne informacije in prijave:

·         po telefonu ga. Diana Sepeta, tel. št. ­­­­­­­­­­­­­­051 664 405

·         po e-pošti: info@mlcljubljana.com ali

·         osebno na sedežu MLC Ljubljana, Tržaška 207, 1000 Ljubljana.

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis