Javno naročanje in koncesije ter njihovo pravno (sodno) varstvo - MLC

Javno naročanje in koncesije ter njihovo pravno (sodno) varstvo

MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana je prva fakulteta v Sloveniji, ki se sistematično ukvarja s področjem javnih naročil in širše z upravnimi pogodbami ter je v ta namen aprila 2019 izdala prvo tudi knjigo »UPRAVNE POGODBE« v slovenskem jeziku. Obenem je razvila portal pravnega poznavanja javnega naročanja, kjer lahko vsak preizkusi svoje znanje na tem področju in bo 23. septembra 2020 organizirala konferenco z naslovom “Javno naročanje in koncesije ter njihovo pravno (sodno) varstvo”, ki je namenjena odgovornim osebam na strani ponudnikov in naročnikov, ki se ukvarjajo s postopki javnega naročanja oziroma vsem, ki se pri svojem delu srečujejo s konkretnimi vprašanji s področja javnih naročil in koncesij in želijo biti na tekočem z novostmi s tega področja.

Konferenca bo potekala na MLC Ljubljana le za omejeno število slušateljev in ob spoštovanju ukrepov povezanih s COVID-19, vsi ostali pa vabljeni, da se nam pridružite ONLINE.

NAMEN in SODELUJOČI

V zadnjem letu se je na področju javnega naročanja in koncesij izvedlo kar nekaj sprememb, na katere želimo na prihajajoči konferenci opozoriti tako naročnike kot tudi ponudnike, večina sprememb bo (predvidoma) uveljavljena letos in v naslednjem letu.

 

Z nami bodo:

Generalni direktor direktorata za javno naročanje nam bo v uvodnem nagovoru predstavil novosti, ki jih je ministrstvo pripravilo na tem področju:

  • Spremembe Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o pravnem  varstvu v postopkih javnega naročanja. Z uveljavitvijo novele zakona se povečuje učinkovitost pravnega varstva, neodvisnost DKOM in uvaja polno sodno varstvo. Zaradi zagotavljanja večje pravne varnosti in enotnosti odločanja, zakon ureja možnost sprožitve upravnega spora zoper odločitev
  • Posebna ureditev javnega naročanja v COVID zakonodaji in način prenosa le-te v sistemsko ureditev javnega naročanja in pravnega varstva.

Doc. dr. Aleksij Mužina bo na kratko predstavil reševanje aktualnih vprašanj javnega naročanja preko testa o poznavanju javnega naročanja, ki ga je pripravila MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana in v ta namen prikazal uporabo MLC portala za izobraževanje s področja javnega naročanja in koncesij. V svojem uvodu bo posebej predstavil strokovno stališče do posebne ureditev javnega naročanja v COVID zakonodaji.

Osrednji del konference bo namenjen predavanju prof. dr. Rajka Pirnata na temo Upravni spor kot redno pravno sredstvo v postopkih javnih naročil in koncesij. Prof. dr. Rajko Pirnat je namreč na nujnost sodnega varstva, danes zakonodajne novosti, opozoril že ob uveljavitvi prvega zakona o pravnem varstvu leta 1999.

Revizije Računskega sodišča na področju javnih naročil in njihova strokovna mnenja bo predstavil Borut Smrdel, ki opravlja delo svetovalca na Računskem sodišču, pred tem pa je bil vrsto let predsednik Državne revizijske komisije.

Članica Državne revizijske komisije Tadeja Pušnar pa bo v svojem prispevku predstavila najnovejše odločitve Državne revizijske komisije, ki usmerjajo prakso javnega naročanja. Vsako predstavljeno odločitev bo komentirala in na podlagi odločitve DKOM podala usmeritve oz. priporočila o pravilnem ravnanju v posameznih primerih.

Spremembam pogodb o javnih naročilih in koncesijah ter pravno varstvo tretjih bo namenjeno zadnje predavanje, dasiravno je ravno vprašanje dopustnih sprememb, najpogostejše vprašanje prava javnega naročanja in koncesij. Predaval bo mag. Marko Žvipelj, ki bo v tej zvezi predstavil obsežno prakso Sodišča EU.

PROGRAM KONFERENCE

8.30 – 9.00  Registracija z jutranjo kavo
9.00 – 9.10  Otvoritev konference:
  • Nagovor dekana MLC Ljubljana, red. prof. dr. Srečko Devjak
9.10 – 10.10  Nagovor generalnega direktorja Direktorata za javno naročanje pod okriljem Ministrstva za upravo in novosti s področja javnega naročanja ter spremembe pravnega varstva
  • generalni direktor Direktorata za javno naročanje g. Sašo Matas
10.10 – 10.45 Predstavitev testa o poznavanju javnega naročanja/koncesij in prikaz uporabe portala MLC Ljubljana za izobraževanje za javno naročanje (primer: zdravstvo)
  • doc. dr. Aleksij Mužina
10.45 – 11.15  Odmor
11.15 – 12.00  Upravni spor kot redno pravno sredstvo v postopkih javnih naročil in koncesij
  • prof. dr. Rajko Pirnat,
12.00 – 12.45  Revizije Računskega sodišča na področju javnih naročil in njihova strokovna mnenja
  • Borut Smrdel
12.45 – 13.30  Predstavitve novejših odločitev DKOM s komentarji, priporočili in usmeritvami k boljši izvedbi postopkov javnih naročil
  • Tadeja Pušnar
13.30 – 14.00  Spremembe pogodb o javnih naročilih in koncesijah ter pravno varstvo tretjih
  • mag. Marko Žvipelj
14.00 – 14.30  Pogovor s predavatelji o aktualnih vprašanjih javnega naročanja in koncesij ter vprašanj o  pravnem varstvu v teh postopkih,
  • vodi doc. dr. Aleksij Mužina
14.30  Zaključek konference

TERMIN IN LOKACIJA

8.30 – 9.00  Registracija z jutranjo kavo

Uradni začetek konference ob 9. uri v veliki rdeči dvorani na MLC Fakulteti za management in pravo Ljubljana (stavba Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič), Tržaška cesta 207, Ljubljana.

KOTIZACIJA IN PRIJAVE

Kotizacija: 150,00 €

(v skladu z 42. členom Zakona o davku na dodano vrednost je cena oproščena plačila DDV). V kotizacijo je vključena knjiga »Upravne pogodbe«, izdana aprila 2019, izročki prispevkov predavateljev, kava in osvežilni napitki ob registraciji in med odmorom.

Dodatna ugodnost pri udeležbi 2 ali več slušateljev iz iste ustanove:

10 % popust za vsakega slušatelja.

 

Kotizacijo je treba poravnati na: TRR št. SI56 03160 1001270736

(račun prejmete po izvedeni prijavi preko prijavnega obrazca ali na info@mlcljubljana.com).

Sklic: 0010032020

Namen: Konferenca MLC – JN

 

Pisne odjave organizator upošteva, če jih prejme najmanj 3 delovne dni pred začetkom konference.

 

Dodatne informacije in prijave:

 

·         po telefonu ga. Diana Sepeta, tel. št. ­­­­­­­­­­­­­­051 664 405

·         po e-pošti: info@mlcljubljana.com ali

·         osebno na sedežu MLC Ljubljana, Tržaška 207, 1000 Ljubljana.

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis